Mürsel Çavuş’tan “Yaratıcı Yazarlık Defteri!”

 

Aralık ayında satışta olacak “YARATICI YAZARLIK DEFTERİ” fikri nasıl ortaya çıktı?

 Ben İ.Ü. İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunuyum. Üniversite birinci sınıfta kamuoyu araştırmaları yaptığımız bir oda vardı, odada o kadar kalabalık olurduk ki, aramızda konuşmaya fırsat bulamazdık. Bir gece oturup 5-6 arkadaşıma mektup yazdım, onlar da bana… Bir yıl boyunca mektuplaştık ve yazma pratiğimiz inanılmaz oranda gelişti.

Sonrasında Kültür A.Ş.’nin Senaryo ve Tiyatro Yazarlığı eğitimine iki yıl devam ettim. Orada da hocalarımız bize hep bu tarz egzersizler verdi. İyi yazar olmak için okumak kadar gündelik pratik yapmak önemli ve yazmak isteyen herkesin yazma pratiği yapabileceği bir defter oluşturma fikri böyle doğdu.

Defteri alan kişi nasıl kullanmalı?

YARATICI YAZARLIK DEFTERİ”ni edinen kişiler yazarlık yolculuklarına her gün defterdeki egzersizlerden bir tanesini seçerek başlamalı. Burada en önemli şey günün belli bir saatini yazmaya ayırmaları ve yılmadan yazmaya devam etmeleri… Metinleri yazarken kendilerini gözlemlerlerse hangi alanlarda kendilerini geliştirmeleri gerektiğini anlayacak ve bu konuyla ilgili daha çok egzersiz yaparak daha iyi bir yazara dönüşecekler. Arkadaşlarıyla da bir yazarlık grubu oluşturup hep birlikte yazabilir ve metinleri karşılıklı değerlendirebilirler. Bu da gelişimlerini daha da hızlandırır.

 

Ayrıca Yaratıcı Yazarlık Defterieğitim videoları ve içerikleri ile de desteklenecek.www.murselcavus.comsitesindeki Yaratıcı YazarlıkE-Bülteni’ne üye olarak videoların ve bazı ipuçlarının e-postanıza gelmesini sağlayabilirler. Defter bittikten sonra en beğendikleri bir yazılarını info@murselcavus.come-posta adresine gönderdiklerinde ise yaratıcı yazarlık kursu, editörlük hizmeti, kitap danışmanlığı veya kitap yazma seminerleri daveti kazanabilirler.

 

Kısaca kendinizi de tanıtabilir misiniz?

Bulgaristan, Haskovo’da dünyaya geldim. 1978 yılında ailemle birlikte İstanbul’a yerleştim. İ.Ü. İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünden mezun oldum. Bitirme tezim olan ‘Basın Sözlüğü’ Cumhuriyetin 75. yılında basılmaya değer üç eserden biri görülerek üniversite tarafından basıldı. 21 yıl boyunca birçok dergide editör, yazı işleri müdürü ve genel yayın yönetmeni olarak çalıştım. Kişisel gelişim, seyahat ve gastronomi alanında pek çok kitapta editörlük yaptım. Hala kitap danışmanlığı, geliştirici editörlük yapıyorum ve dergilere yazıyorum. Yazılarımawww.murselcavus.comadresimden ulaşabilirsiniz.

Yaratıcı Yazarlık üzerine başka planlarınız var mı ya da yeni kitap projeleriniz?

Bu çalışma Tüyap Kitap Fuarı’nda büyük ilgi gördü, bazı özel okullar ve üniversiteler birlikte atölye veya seminer yapalım dediler. Mümkün olduğunca okullara gideceğim. Yazmak tekil bir iş gibi görülse de aslında birlikte üretim yapmak mümkün ve çok da zevkli oluyor.

Bundan sonra yine bu konularla ilgili planladığım iki kitap var. Biri yazarlara yol gösteren bir kılavuz olacak, diğeri de editörlükle ilgili bir çalışma olacak.

Gazeteci, yazar, kahkaha terapisti, masal anlatıcısı, masallarla dans eğitmeni... Keyfi çizer (Instagram @artbyseba Fotoğraf çekmeyi sever... Serbest olarak gazeteciliğini hala sürdüren Sebahat Bağbars 13 yıl hizmet verdiği PR Marka Danışmanlığı mesleğine 2017 yılında ara verdi. Birçok sosyal sorumluluk projesine destek vermekte ya da bizzat yürütmektedir. Bağbars 2019 yılından bu yana New York'ta yaşamaktadır.