SERGİ – HİÇ KİMSENİN SUÇU – Kötülüğün Sıradanlığı…

Esra Carus’un Akaretler’de bulunan KUAD Galeri’de açtığı kişisel sergi “HİÇ KİMSENİN SUÇU – Kötülüğün Sıradanlığı…”  11. 06. 2016’ya kadar ziyaret edilebilir.  Esra Carus’un yapıt dizisi Shakespeare’nin ölümünün 400. yılı anma etkinliklerine değerli bir katkıda bulunuyor. Sergide Hamlet, Macbeth, Othello, Romeo and Juliet, King Lear gibi karakterlerin yanı sıra hayvan figürleri de yer alıyor.

Carus, sergisine dair düşüncelerini şöyle kaleme almış…

j

“Kötülük kavramının üzerinde durmamın nedeni,  hem duygusal hem fiziksel olarak, insan kaynaklı, küresel bir önlenemez felaket durumunun etkisi altında olduğumuz gerçeğidir.

g

Terör, insan hakları ihlalleri, şiddet, vahşet, kıyamet beklentisi vs. sıralamaya gücümüzün yetmeyeceği miktarda kötülük halleri, insanın ilkel benliği üzerinde daha çok durmamı sağladı…Siyaset bilimci Hannah Arendt’in  Holocaust ve şiddetin kökenleri üzerinden yaptığı gerçeklik arayışı bana ışık tuttu.

f

Arendt’in “Kötülüğün Sıradanlığı” adlı kitabından yola çıkarak, insan doğası, kollektif kötülük, suç nedir gibi sorularla başladı serginin konusu. Bürokrasiye, otoriteye, geleneğe, inanca yüklenerek iç sorgu ve muhakemeden kurtulma becerisi bu korkunç sorunu sürdürülebilirlik döngüsünden çıkaramıyor.

e

Arendt gibi Antik Yunan, Roma, dinler tarihi gibi birbirine devredilen kadim insanlık bilgisinin takibini yapmaya çalışıyorum..Shakespeare de bu bilgiyi edebi olarak aktarmış bir taşıyıcı..Bu nedenle Shakespeare’in tanınmış tragedya karakterleri üzerinden insan doğasının karanlık yönüne bakmak, aynı zamanda tüm kötülük arketiplerinin, günah ve teodise kavramının tartışılmaya açılmasını istiyorum.

c

Temmuz ve İnanna’dan Romeo Julliet’e , 7 ölümcül günahtan 7 uyurlara mitolojinin malzemesinden yararlanarak biçimsel bir aşinalık oluşturmayı hedefliyorum.

b

Uludere, Berkin Elvan, Suruç, Ankara, Paris, Lübnan, Brüksel, öldürülen ve tutuklu gazeteciler, tutuklu akademisyenler, kadına karşı şiddet, çocuk istismarı ve daha birçok vicdani olarak yaralandığım konunun, neden toplumun bir kesiminde onaylanabiliyor olduğunu anlamak ve dile getirmek istiyorum.

d

Vicdan; otorite, biat  ve itaat kurumsallığı içinde ortadan kayboluyor; bu durum en masum insanı bile insanlık suçu işlemeye götürebiliyor.. Temel sorun muhakeme ve düşünce yoksunluğu…

a

Bu konu cehalet veya sefaletle açıklanarak sığ bir şekilde geçiştirilmez, çünkü bu kabul, tarihi tekrar ettiren ve insanı evriminden alıkoyan en temel şey bana kalırsa…

 

20160426_ACIK RENK 2 Revizyon3 Gri

Gazeteci, yazar, kahkaha terapisti, masal anlatıcısı, masallarla dans eğitmeni... Keyfi çizer (Instagram @artbyseba Fotoğraf çekmeyi sever... Serbest olarak gazeteciliğini hala sürdüren Sebahat Bağbars 13 yıl hizmet verdiği PR Marka Danışmanlığı mesleğine 2017 yılında ara verdi. Birçok sosyal sorumluluk projesine destek vermekte ya da bizzat yürütmektedir. Bağbars 2019 yılından bu yana New York'ta yaşamaktadır.