Harika Bir Sosyal Sorumluluk Projesi ile tanışmak ister misiniz?
“Keçe İnadı”ndan çocukların kalbine uzanan harika bir proje…
Henüz hiç tanışmadık, kendisi Ankara’da ama karşılıklı güzel iletişimimiz bizi birbirimizi görmeden saymaya ve sevmeye yöneltti. Yani karşılaştığımız an kesinlikle yabancılık çekmeyeceğim biri. Tamam, ben insan, hayat sever olarak yapım gereği iletişim kurmada becerikliyim ama karşımdaki arkadaşımızın da hakkını yiyemem. Kimden mi bahsediyorum? Birçok insan onu instagramda “@keceinadı” adıyla tanıyor. Ben her insanın iyi ya da kötü mutlaka bir tecrübe için hayatlarımıza misafir olduğuna inanırım… Nilay Emek’le de ilk başta sadece emek verdiği harika keçe portrelerini, ürünlerini görünce röportaj yapmak için kontak kurmuştum… Ama daha sonra o kadar güzel bir şey için el ele verdik ki… Bir yıldan fazla bir süre önce sevgili arkadaşım Joimove’un kurucusu Selen Yılmaz’ın dünyalar güzeli Lidya’sının ansızın lösemi olduğunu öğrenmiştik. Çok zorlu bir süreçti, şu an çok şükür minik Lidyamız her geçen gün daha da iyileşmeye devam ediyor. O günlerde gözüme “@keceinadı”nda duyurusu yapılan harika bir sosyal sorumluluk projesi takılmıştı.
Ve bingoo hem Lidya’yı hem de Lidya’nın Türkiye’deki en yakın arkadaşı Serra’yı da (Joimove Türkiye Sorumlusu ve benim biriciğim Nur Niyaz Bildik’in kızı) bu projeye dâhil etmek istedim ve hemen sevgili Nilay’la bağlantıya geçtim… İşte size fotoğraflarla bu güzel projeyi hayata geçirişimizin hikâyesi…
Önce Serra’ya Lidya için bir resim yapmasını rica ettim…
Veee Serra’nın resmi ve Nilay’ın elinde hayat bulan dünya tatlısı minik Lidya. Serra, Lidya’yı mavi gözlü, sarışın ve çıplak çizmiş. Nedenini sorduğumuzda onu öyle görmek istediğini, ateşi olduğu için de çıplak çizdiğini söyledi.
Sonra bebeğimiz harika bir şekilde sevgili Nilay tarafından İstanbul’a bize ulaştırıldı. Yanında da harika bir Lösev bebeğiyle… İlk biz gördük veee aşık olduk ve sonra da Lidya’ya ulaşması için İskoçya’ya yoladık… Lösev bebeği de Serra’ya güzel bir hediye oldu.
Minik Serra
Minik Lidya
Mutlu kavuşma… İyikilerimden biri oldu bu süreç… Hem Serra, hem Lidya hem de biz mutlu olduk… Nilay’la da harika bir iş için el ele vermiş olduk.
O zaman hadi gelin Keçe İnadı’nın yaratıcısı Nilay Emek’i daha yakından tanıyalım…
Kendinden kısaca bahsedebilir misin?
85 Ankara doğumluyum. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler bölümü mezunuyum. Kendi mesleğimi bir kaç yıl yaptıktan sonra internet-reklamcılık sektörüne geçiş yaptım. E-ticaret firması ve dijital reklam ajanslarında çalıştım. En son severek çalıştığım yerden ayrılıp tamamen Keçe İnadı’na çevirdim yönümü.
Keçe ile yolların nasıl kesişti?
Keçe ile yollarım tamamen tesadüfen kesişti. Zamanı keyifli geçirmek için hobi arayışındayken karşıma bir kurs çıktı. Sevimli bir kedi yaptık o gün. Oradan sonra animasyon karakterleri, değişik tiplemeler üretirken kendi kendime, kişiye özel figürlerin siparişlerine kadar uzadı yolum.
Neler yapıyorsun atölyenden verdiğin hizmetlerden bahseder misin?
3 senedir ev-atölye olarak çalışıyordum, Nisan’da Ankara Çankaya’da atölyemi açtım. Halen atölyede her şey çok yeni… Birçok planım, birçok fikrim var. Şu an workshoplar düzenliyorum. Hobi olarak keyifli vakit geçirmek isteyenlere keçe iğneleme tekniğinin eğitimini veriyorum. Ağırlıklı olarak özel sipariş yapıyorum. Çok fazla satışa yönelim ürünüm olmuyor. O açıdan ziyaret edenlerle genelde tanışıp sohbet ediyoruz. Yine de tekniği öğrenmek isteyenler için hazırladığım hobi kitleri var, kitlerden veya keçe iğneleme malzemelerinden satın alabiliyorlar. İlerleyen zamanda çok daha farklı çalışmalara imza atacağız atölyede. Tek başıma hem siparişlere hem de yeni fikirlere, yeni heyecanlı koşturmalara yetişmekte zorlanıyorum. O yüzden biraz yavaş ilerliyor her şey ama güzel şeyler olacak, buradan da bunu söylemiş olayım.
Sosyal sorumluluk projenin ayrıntılarını ve son durumunu paylaşır mısın?
Çocuk çizimlerinin figüre dönüştürülmesi fikri aslında biraz benim siparişlerden uzaklaşıp çocukların dünyasından ilham almam, biraz renkli ve hayal gücü isteyen figürler üretmem için ortaya çıkmıştı. 5-11 yaş arası çocukların figüratif çizimlerini bana gönderin ben onu 24-25cm civarında bir yün heykele dönüştüreyim dedim. Örnek olarak bir kaç figür çalıştım, çok da keyif aldım. Kağıttaki düz bir çizimden yola çıkıp ön yüzünü ona benzetmeye çalışırken bir yandan da 3 boyutlu figürün görünmeyen arka detayları için kafa yoruyorsunuz. Çocuk saçını kâküllü çizmiş ama saçın arkasının modeli tamamen size kalıyor mesela. Hem yapımı gereği, hem de ortaya çıkan figür gereği o kadar eğlenceli ve renkli bir fikri tabii sosyal sorumlulukla da birleştirmek istedim. Çocuk çizimi için gelen her siparişin %10’unu çocuklar yararına çalışan vakıf ve derneklere bağışlıyorum. Bu bağış da dosdoğru para aktarımı şeklinde olmuyor tabii. Bildiğimizin dışında bir şey yapayım, makbuz göstermeli olmasın dedim. Derneklerin kendi bağış ürünleri oluyor biliyorsunuz, satın aldığınız ürünle de dolaylı yolda bağış yapmış oluyorsunuz. Mesela Lösev’in bez bebekleri var veya Kaçuv’un sevimli termosları, defterleri.. Siparişi aldıktan sonra dernekten bağış ürününü satın alıyorum ve figürü gönderdiğim kutuya bağış hediyesini de koyup gönderiyorum. Böylece çocuğa hem çizimini hem de bir sürpriz bir hediyeyi göndermiş oluyorum. Ayrıca bağışın yapıldığına dair de en güzel ispat oluyor böylesi. Benzetmeli insan figürleri (benim tabirimle yün bebek ve yün vesikalık) siparişlerim çok daha ilgi görüyor, istiyorum ki en çok bu proje yayılsın, ben en çok çocuk çizimi için çalışayım ve proje canlı kalsın, sürekliliği artsın. Onun için de buradan seslenmiş olalım.7
Eğitim konusunu biraz daha açar mısınız?
Keçe iğneleme tekniğini merak edenlere, eğitimler veriyorum. Tekniğin kendisi çok uzun soluklu ve emek isteyen bir iş o nedenle daha çok bir güne sığdırabileceğimiz ufak figürler çalışıyoruz. İlerleyen zamanda kurslar daha da çeşitlenecek. Özellikle benim çalıştığım gibi insan figürlerinin eğitimine dair çok fazla talep var. Benim bile en az 1 haftada tamamladığım bir figürü öğretmem pek de kolaya ve telaşa gelecek bir süreç olmadığı için kapsamlı, hiç bilmeyenin bile insan figürü yapımına dair bilgiler alabildiği, üretebildiği farklı kurs konseptleri planlıyorum. Şehir dışından katılım talebi çok fazla oluyor, onun için de çok yakında online kurslara başlıyoruz, bu kış sıcacık evlerinden isteyen herkes kurslara katılabilecek.
Ve işte Keçe İnadı Y’ünlülerinden bir kaç tane…
Yılmaz Morgül
Adile Naşit
Nur Yerlitaş
İLETİŞİM
Genel olarak kurslar ve siparişler hakkında her türlü için bana keceinadi.com üzerinden veya aktif olarak kullandığım sosyal medya hesaplarımdan (facebook/keceinadi- instagram:@keceinadi) ulaşabilirler